Vam spletni posel prinaša lep zaslužek? Ste morda ravno postavili spletno stran, na kateri ponosno predstavljate svoje podjetje uporabnikom interneta? Ste poskrbeli, da vam konkurenca ne bo skakala v zelje?

Težave s konkurenco

Zamislite si naslednji primer. V podjetju se ukvarjate s prodajo modnih oblačil, zato ste se odločili, da registrirate domeno in postavite spletno trgovino. Registrirali ste domeno modnaoblacila.si. Vse lepo in prav – obiskovalci bodo takoj vedeli, kaj lahko v vaši spletni trgovini pričakujejo, poleg tega pa si bodo vaše ime domene najverjetneje zelo hitro zapomnili. Kaj pa, če se na trgu pojavi novo podjetje, ki je opazilo vašo poslovno idejo, zdaj pa jo želi na domeni modnaoblacila.com preizkusiti še samo? Ali pa že obstoječi konkurent registrira domeno modnaoblacila.net ter postavi preprosto e-trgovino? Verjetno v trenutku, ko boste to opazili, ne boste ravno najboljše volje.

Poskrbite za več obiska in se izognite nevšečnostim

Ko se enkrat odločite za resen spletni projekt, morate čim več stvari izpeljati brezhibno. Registrirati morate domeno s čim boljšim imenom (napotke za izbiro domenskega imena si preberite tukaj), zakupiti vašim potrebam primerno spletno gostovanje pri zaupanja vrednem ponudniku, postaviti odlično strukturirano in prodajno naravnano spletno trgovino in seveda poskrbeti tudi za druge aktivnost, npr. za optimizacijo in aktivno oglaševanje. Na ta način boste že na začetku naredili zelo velik korak v boju s konkurenco, ne smete pa pozabiti tudi na ustrezno zaščito.

Domenske končniceEden izmed načinov zavarovanja spletne strani pred konkurenco je registracija več različic domene – v mislih imamo istoimenske domene z različnimi domenskimi končnicami. Pri tem vam ni treba kupovati več 10 različnih vrhnjih domen, temveč bo dovolj registracija le najbolj popularnih – tistih, s katerimi vam konkurenca lahko povzroči največ težav. Za slovenske razmere mednje spadajo domenske končnice si, com, net in eu. Cena registracije štirih domen ni visoka.

V kolikor gre za resen projekt, vam vsekakor svetujemo registracijo več vrhnjih domen. Zamislite si naslednji scenarij. Spletni uporabnik je vašo e-trgovino že večkrat obiskal, zato že dobro pozna domensko ime, glede domenske končnice pa v tem trenutku ni povsem prepričan. Najprej poskusi z modnaoblacila.com, kar ga privede do konkurenčne spletne trgovine. Mislite, da bo stran takoj zapustil in poiskal vašo? Morda, morda pa ne. Drugi scenarij je, da spletni uporabnik v Google iskalnik vpiše iskalno poizvedbo ‘modna oblačila’, kjer se mu na prvi strani med desetimi zadetki prikažejo tudi naslednji trije – modnaoblacila.si, modnaoblacila.com in modnaoblacila.eu. Bo obiskal vašo spletno trgovino? Ali ne bi bilo dobro, če bi vse domene pripadale vam?

Preusmeritev domeneZ registracijo več vrhnjih domen se ne boste le zavarovali pred konkurenčnimi podjetji, temveč si boste priskrbeli tudi več obiskovalcev. Z več obiskovalci pa pride tudi več povpraševanje in naročil. Ni nujno, da na vseh domenah naredite ločeno spletno trgovino. Dovolj bo, če si izberete primarno domeno, preostale domene pa preusmerite nanjo. Tako bo obiskovalec, ki bo po pomoti v brskalnik vpisal modnaoblacila.net, preusmerjen na vašo spletno trgovino, postavljeno na domeni modnaoblacila.si.

Cena registracije več domen

Verjetno vas skrbi, da boste za več domen zapravili celo premoženje. Naj vas že kar takoj pomirimo, da temu ni tako. Prej naštete štiri vrhnje domene, torej si, com, net in eu, v povprečju stanejo nekje okoli 10-15 € letno, kar pomeni, da bo strošek na letni ravni znašal približno 40-60 €. Če naredite izračun, koliko več lahko zaslužite z le nekaj dodatnimi naročili, boste najbrž hitro prišli do sklepa, da se registracija več domen zares izplača.

In kje domene registrirati? Sami smo najbolj zadovoljni z registrarjem NEOSERVhttps://www.neoserv.si/domene/registracija-domen. Njihove cene so v Sloveniji daleč najnižje, pohvaliti pa je treba tudi odzivno podporo, ki nas do zdaj še ni razočarala.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!