Ste se tudi sami znašli pred dilemo, katerega ponudnika za registracijo domene izbrati? Zavedajte se, da vsekakor ni vseeno, katerega registrarja boste izbrali, saj obstajajo razlike tako v ceni kot kakovosti storitev.

Izbira registrarja zagotovo ni lahka, tudi če se osredotočite samo na slovenske registrarje. Teh je namreč več kot 100, zato smo se odločili, da vam predstavimo pet najpomembnejših karakteristik, na podlagi katerih boste lažje izbrali primernega ponudnika domen.

1. Cena domene

Večina registrarjev na slovenskem trgu nudi najbolj popularne domenske končnice po cenah, ki se med seboj ne razlikujejo bistveno, a vseeno se med ponudniki najde kakšen, kjer je registracija občutno dražja. Preverite nekaj ponudnikov in primerjajte cene posameznih domen.

Cena naj pri izbiri registrarja ne igra glavne vloge, saj (pre)nizka cena lahko pomeni tudi določene slabosti. Preden se zgolj na podlagi cene odločite za registrarja, preverite še ostale karakteristike.

2. Način plačila

Potrebujete domeno v najkrajšem možnem času? V tem primeru izberite ponudnika, ki poleg plačila domene prek obrazca UPN ponuja tudi možnost plačila z ostalimi plačilnimi sredstvi.

Spletno plačilo s kreditno kartico
Spletno plačilo s kreditno kartico omogoča takojšnjo registracijo domene.

Če lahko domeno plačate s kreditno kartico ali PayPalom, boste njen lastnik postali takoj po opravljenem nakupu oziroma zabeleženi transakciji. Nekateri registrarji ponujajo tudi možnost plačila z VALÚ-jem in kriptovalutami.

3. Upravljanje domene

Ko bo domena v vaši lasti, verjetno želite z njo preprosto upravljati. Zato je pomembno, kako napreden naročniški center je razvil registrar. Prepričajte se, da vam omogoča nastavljanje poljubnih DNS zapisov, pregledovanje predračunov in računov, posodabljanje svojih kontaktnih podatkov in da boste nad zakupljenimi storitvami imeli popoln nadzor.

4. DNS gostovanje

Dodatna prednost je tudi možnost brezplačnega DNS gostovanja. Z njegovo uporabo boste domeni lahko uredili napredne zapise in jo usmerili na poljuben strežnik. Pred izbiro registrarja se prepričajte, da vam bo na voljo DNS gostovanje, saj vam bo morda kdaj v prihodnosti prišlo prav.

5. Tehnična podpora

Upravljanje z domeno ni vedno preprosto, zato je pomembno, da izberete ponudnika, ki vam bo nudil strokovno, predvsem pa odzivno podporo. Kako učinkovita je podpora posameznega ponudnika, lahko preverite na vsaj tri načine:

  • Vpišite ime registrarja v spletni iskalnik Google in poiščite mnenja, ki so jih oddali uporabniki.
  • Mnenja naročnikov poiščite na Facebook ali neposredno na spletni strani registrarja.
  • Registrarjem pošljite vprašanje in preverite, kako hitro in natančno vam bodo odgovorili.

Čeprav morda mislite, da tehnična podpora pri storitvah, povezanih z domenami, ni tako pomembna kot pri spletnem gostovanju, razmislite še enkrat. Vedno dostopna, strokovno podkovana in hitro odzivna podpora je definitivno izjemnega pomena.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!