Registracija domeneČe se boste na spletu želeli predstaviti s svojo spletno stranjo, bo eden izmed prvih korakov, ki jih boste morali opraviti, registracija domene. Sicer lahko spletno stran postavite tudi na kateri izmed brezplačnih platform, ki omogočajo postavitev spletišča na poddomeni (npr. Weebly.com ali Wix.com), vendar vam to toplo odsvetujemo. Mnogo bolje, predvsem pa bolj profesionalno, bo izpadlo, če registrirate svojo domeno.

V današnjem članku bomo prikazali, kako to storite in katere podatke boste morali ob registraciji podati. Naj že kar takoj omenimo, da se postopek malenkost razlikuje, če ste fizična ali pravna oseba. Prikazali bomo praktičen primer, in sicer na spletni strani nam najljubšega registrarja Neoserv.

Postopek registracije po korakih

Na spletni strani NEOSERV lahko že kar na vstopni strani v desni zgornji okvirček vpišete ime domene z domensko končnico (npr. moja-domena.si), ki jo želite registrirati. Nato kliknite na gumb ‘PREVERI DOMENO’.

Registracija domene pri NEOSERV
Vpis domene na vstopni strani NEOSERV.

Sistem bo preveril, ali je vpisana domena še prosta, prav tako pa vam bo predstavil tudi možnost registracije istoimenskih domen z drugimi najbolj priljubljenimi domenskimi končnicami. Obkljukajte domeno, ki jo želite registrirati, nato pa kliknite na spodnji gumb ‘DODAJ IZBRANE DOMENE V KOŠARICO’. Na desni strani preverite, kaj imate v košarici in kliknite ‘NADALJUJ NA 2. KORAK’.

Registracija domene - korak 1
1. korak registracije domene

Na naslednjem koraku lahko v košarico dodate tudi spletno gostovanje (za delovanje spletne strani potrebujete tako domeno kot spletno gostovanje). Če se za storitev odločite, jo dodajte in kliknite ‘NADALJUJ NA 3. KORAK’.

Registracija domene - korak 2
2. korak registracije domene

V kolikor domeno registrirate kot fizična oseba, morate podati naslednje podatke:

  • Registracija domene - korak 3 - fizična oseba
    3. korak registracije domene (fizična oseba)
  • Ime
  • Priimek
  • Email
  • Telefon/GSM
  • Naslov
  • Poštna št. in kraj
  • Država

Zelo pomembno je, da podate e-naslov, ki ga redno uporabljate. Tako se vam ob koncu obdobja zakupa domene ne bo zgodilo, da bi domeno pozabili podaljšati, prav tako pa boste na ta e-naslov dobivali tudi morebitna druga pomembna obvestila s strani registrarja.

Če pa domeno želite registrirati na podjetje, morate poleg že naštetih podatkov vnesti tudi ime podjetja ter davčno številko, obkljukati pa morate tudi polje, če ste zavezani za DDV.

Registracija domene - korak 3 - podjetje
3. korak registracije domene (podjetje)

Ko boste vsa polja izpolnili, kliknite na gumb ‘NADALJUJ NA 4. KORAK’, kjer se vam bo prikazal UPN nalog. Prav tako boste dobili informacije o drugih možnih načinih plačila. Plačilo torej lahko opravite s plačilnim nalogom UPN, poleg tega pa tudi s kreditno kartico, Paypalom, Moneto ali Bitcoini. Če se odločite za eno izmed zadnjih štirih možnosti, bo registrar vašo domeno registriral takoj (do nje boste tudi takoj dobili dostop), v primeru UPN naloga pa, ko bo ponudnik zabeležil transakcijo. Lahko pa tudi pošljete dokazilo o plačilu (npr. zajem zaslonske slike vaše e-banke) – v tem primeru bo registrar domeno registriral takoj.

Kot vidite, je postopek registracije domene vse prej kot zahteven. Vzel vam bo le nekaj minut časa, domeno pa boste takoj po registraciji že lahko usmerili na vaše spletno gostovanje – oziroma, če boste potrebovali pomoč, bo to za vas naredil kar ponudnik.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!