Ljudje se ukvarjamo z marsičem, zato vsega o vsem pač ne moremo vedeti. Prav je, da se posvetimo svojemu področju in skušamo biti tam najboljši, kar se da. Ne glede na to ali se ukvarjate z avtoprevozništvom, trgovino, ali frizerstvom, pa je neizpodbitno dejstvo, da praktično vsi vsaj deloma poslujemo preko spleta.

Danes ima tako dejansko vsako podjetje svojo spletno stran, trgovci pa seveda tudi spletno trgovino. A kot vse ostalo, se tudi postavitev spletne strani začne nekje, povsem na začetku, in ne tam, kjer že vidimo končni izdelek. Tokrat se bomo lotili vprašanja, kaj je razlika med domeno in spletnim gostovanjem.

Kaj je spletna domena?

Domena je ime vaše spletne strani, ki bo postala obraz vašega podjetja. Nahaja se v okencu brskalnika, kamor vpišemo želeni naslov spletne strani, ki nas vodi na želeno spletno stran. To domeno boste želeli seveda napisati na vse svoje promocijske izdelke in na ta način reklamirati svoje podjetje. K domeni pa spada tudi domenska končnica. To je tisti del, ki pride za piko. Torej .SI ali pa denimo .COM.

Domenske končnice

V prvem primeru gre za nacionalno domensko končnico (.SI) in obiskovalcu pove, da je vsebina strani v slovenskem jeziku. V primeru, ko se domena konča s .COM ali .NET pa gre za končnici, ki se uporabljata povsod po svetu. .COM je bila tudi prva med vsem, medtem ko .NET nakazuje, da gre za spletno stran kakšne spletne agencije, oziroma podjetja, ki se ukvarja s spletom.

Kako kupiti spletno domeno?

Domeno enostavno kupite pri katerem od slovenskih ali tujih ponudnikov spletnih domen. Eden vodilnih pri nas je zagotovo neoserv.si. Če gre za ime samega podjetja in je domena še prosta, potem je prvi korak pod streho. Želeli si boste namreč, da bo domena obiskovalcu na spletu takoj povedala, za katero podjetje gre in bo hkrati lahka za zapomniti.

Ni pa nujno, da izberete ime podjetja. Lahko gre za storitev oziroma dejavnost, ki jo opravljate. V tem primeru bo zadeva dobra tudi za samo spletno optimizacijo, saj vas bodo obiskovalci precej hitreje našli kot sicer. Je pa slaba novica, da so vse boljše domene v tej smeri že zakupljene. Domena z domensko končnico .SI vas bo stala približno 10 € za eno leto.

Kaj pa je gostovanje?

Domeno smo torej obdelali, sedaj pa si oglejmo še, kaj je to gostovanje. Spletna stran mora nekje imeti svoj dom. To pomeni, da ima prostor za vse datoteke ter celotno bazo podatkov, ki jo delajo takšno, kot je. Gostovanje spletne strani se nahaja na strežnikih. Nekateri imajo strežnik celo doma, kar pa je tehnično zapleteno in niti ne poceni.

Najbolj ugodna opcija je, da gostovanje za svojo spletno stran najamete pri katerem od mnogih ponudnikov spletnega gostovanja, saj boste tako dobili kvaliteto po zelo ugodni ceni. Gostovanje enostavne spletne strani vas bo letno stalo nekje od 10 do 20 €.

Spletno gostovanje

Vsekakor pa bodite pri izbiri gostovanja previdni in ponudnika povprašajte ali njihovi strežniki delujejo na hitrih SSD diskih.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!