Nakup domene je navadno prvi korak do naše nove spletne strani. Pred tem si razbijamo glavo, kako jo bomo poimenovali, se sprašujemo in raziskujemo, ali je domena sploh na voljo, nato pa izbiramo še končnico.

Najbolj priljubljene domene

Pri ameriški organizaciji Verisign, ki je vrhovni registrar mnogih domenskih končnic, so ponovno pripravili četrtletni pregled na novo registriranih domen. Analizirali so, koliko jih je, kje največ in katere so bile najpopularnejše izbrane TLD domene. TLD (top-level-domain) je domenska končnica, na primer .com.

V prvem četrtletju porast registriranih domen

Glede na prvo četrtletje leta 2018 je bilo v letu 2019 registriranih 3,1 milijona več domen, kar je 0,9 % več kot lani. Vseh domen skupaj pa je bilo registriranih kar 351,8 milijona. Med vsemi je bilo pričakovano največ registriranih končnic .com, in sicer kar 141 milijonov.

TOP 10 končnic prvega četrletja leta 2019

Najpogosteje registrirane domene v prvem četrtletju 2019 so bile naslednje:

 1. .com – 141 milijonov
 2. .cn (Kitajska) – 23 milijonov
 3. .tk (Tokelau) – 22,5 milijona
 4. .de (Nemčija) – 16,2 milijona
 5. .net – 13,8 milijona
 6. .uk (Združeno kraljestvo) – 12 milijonov
 7. .org – 10,1 milijona
 8. .tw (Tajvan) – 5,9 milijona
 9. .nl (Nizozemska) – 5,9 milijona
 10. .ru (Rusija) – 5,8 milijona

Za vse tiste, ki se na tem mestu sprašujete, kaj naj bi zastopala domenska končnica .tk (Tokelau). Gre za tri koralne otočke s prebivalstvom manj kot 1500 ljudi. Spadajo pod teritorij Nove Zelandije, njihova domenska končnica pa se po številu novih registracij znajde na zavidljivem 3. mestu med vsemi.

In zakaj je .tk tako popularna? Avstralski novinarji, ki so se podali na pot raziskovanja tega fenomena, razkrivajo, da gre v večini primerov za tako imenovani phishing, domenske končnice pa ilegalno registrirajo Kitajci za svoje spamerske napade. Domene s končnico .tk je namreč mogoče registrirati brezplačno.

Kaj pa ccTLD ali domena najvišje ravni za kodo države?

Če nekoliko osvežimo zgornji seznam, ki nam že veliko pove o tem:

 1. .cn (Kitajska)
 2. .tk (Tokelau)
 3. .de (Nemčija)
 4. .uk (Združeno kraljestvo)
 5. .tw (Tajvan)
 6. .nl (Nizozemska)
 7. .ru (Rusija)
 8. .br (Brazilija)
 9. .eu (Evropska unija)
 10. .fr (Francija)

Celotno poročilo organizacije Verisign si lahko ogledate na spodnji povezavi:

https://www.verisign.com/assets/domain-name-report-Q12019.pdf

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!