Morda se boste najprej vprašali, zakaj sploh potrebujete testno okolje za svojo spletno stran. Nujno ni, če pa vam predstavimo eno najpogostejših situacij, ki kar kličejo po tovrstnem testnem okolju, vas bo zanimalo le še to, kako takšno okolje ustvariti.

Testno okolje za postavitev spletne strani

Situacija, ki vas zlahka spravi na rob solza … postavili ste čudovito spletno stran, se z njo ukvarjali nekaj tednov, morda celo mesecev, nato pa dodali nekaj vrstic kode ali kakšen vtičnik (če gre za platformo WordPress) in stran se vam je na lepem sesula v prah. Katastrofa!

Ustvarite testno okolje, da vam kasneje ne bo žal

Testno okolje za spletno stran lahko ustvarite kar na poddomeni. Pozor, poskrbite, da Google ne bo videl testne spletne strani in je ne bo indeksiral. V nasprotnem primeru se vam lahko pripeti precej boleč SEO udarec. V HTML kodo dodajte oznako »noindex«, prav tako pa ustvarite še datoteko robots.txt.

Primer: https://test.vasadomena.si/robots.txt

V datoteko robots.txt dodajte spodnjo direktivo:

User-agent: *
Disallow: /

Na tem testnem okolju nato postavite spletno stran in jo dodelujete, dokler z njo niste zadovoljni. Ko pridete do točke, ko rečete »to je to«, datoteke s poddomene prenesite na domeno. Tam nato uredite vse potrebno za spletno optimizacijo, naložite sitemap (zemljevid spletnega mesta) v Google Search konzolo in ostalo prepustite iskalniku.

Izkoristite testno okolje tudi kasneje

Testno okolje vsekakor zadržite tudi v bodoče. Kadar koli boste na spletni strani potrebovali kakšne radikalnejše spremembe, morda del nove kode ali nov WordPress vtičnik, to najprej preizkusite na testni strani. Prav tako v testnem okolju nadgrajujte vtičnike in grafične predloge.

Občasno pride do nekompatibilnosti med samimi vtičniki ali grafičnimi predlogami, kar lahko povzroči nedelovanje spletne strani. Če boste to počeli na »live« strani, zna biti to še posebej boleče. Testno okolje je prav tako nujno potrebno za razvijalce spletnih aplikacij.

Pravi spletni mojstri se nikoli ne bodo lotili »vrtanja« po objavljeni spletni strani, ampak se bodo poslužili testnega okolja. Na njem si lahko dovolijo več svobode brez strahu, da bi zaradi morebitne napake izgubili vse postorjeno delo.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!