Zasedena domena .comSte imeli namen izdelati spletno stran v angleškem jeziku, le-to pa postaviti na domeno .com, za katero se je izkazalo, da ni več na voljo? Če bi bila vaša stran namenjena prebivalcem Slovenije, bi vam svetovali registracijo domene .si, v vašem primeru pa to seveda ne pride v poštev. Preostanejo vam tri možnosti: da kontaktirate trenutnega nosilca in ga povprašate o možnosti odkupa domene, da poiščete drugo domensko ime, da izberete drugo domensko končnico.

V prispevku bomo predpostavili, da se lastnik domene ne odziva oziroma vam ne želi prodati svojega spletnega naslova, prav tako pa ne želite nobenega drugega domenskega imena. Postavljeni ste torej pred vprašanje, katero domensko končnico izbrati, ko je domena .com že zasedena. Ali sploh obstaja dobra alternativa?

Registracija domene .net – da ali ne?

Verjetno večina ljudi, ki se sooči s težavo nezmožnosti registracije želene domene .com, najprej pomisli na registracijo istoimenske domene v kombinaciji s končnico .net. Glede na to, da je v tem trenutku registriranih več kot 125 milijonov domen .com, medtem ko je .net registriranih približno 15 milijonov, je slednjo zares registrirati veliko lažje, saj je na voljo mnogo več prostih imen.

Registracija domene .net

Pa je spletno stran pametno postaviti na domeno .net? Seveda, uporabniki spleta so nanjo navajeni podobno kot na .com, zato ni pravega razloga, da se ne bi odločili za njeno registracijo. Sicer sama končnica napeljuje na spletne storitve (zato je veliko spletnih strani, dostopnih na domeni .net, tako ali drugače povezanih z IT tehnologijo), vendar se uporablja za praktično karkoli.

Registracija domene .org ali .info?

Kaj pa domeni .org in .info, ali sta prav tako primerni alternativi? Ne, če ste imeli namen registrirati domeno .com, zdaj pa zaradi zasedenosti domenskega imena razmišljate o registraciji .org ali .info, na to raje pozabite. Domena .org je namenjena neprofitnim organizacijam, na .info pa je pričakovati informacije o tej ali oni stvari.

Domeni sta torej primerni le, če imate ustanovljeno neprofitno organizacijo ali želite postaviti informacijski portal. V kolikor domeno potrebujete za namene podjetništva, pa vam registracije .org oziroma .info ne priporočamo.

Registracija tematske domene

Se vam domena .net ne dopade, saj ne delujete na IT področju? Potem vam je na voljo registracija tako imenovane tematske domene, ki že s svojo končnico nakazuje na področje oziroma dejavnost podjetja. Ker so te domenske končnice pojavile šele pred nekaj leti, je na voljo mnogo več prostih imen. Verjetnost, da boste lahko registrirali domeno z želenim imenom, je torej mnogo višja.

Tematske domene

Imate namen postaviti novičarski portal? Registrirajte domeno s končnico .news. Ste lastnik agencije? Za vas bo odlična končnica .agency. Boste postavili spletno trgovino? Razmislite o domenski končnici .shop, morda pride v poštev tudi .gifts. Boste na svoji spletni strani pripravljali razne nasvete in vodiče? Zagotovo bo ustrezala .tips, .pro, .ninja ali .guru. Tematskih domenskih končnic je več sto, zato boste brez dvoma našli takšno, ki bo kar najbolje opisala vašo dejavnost.

Če vas zanima seznam tematskih domen, bo najbolje, da se odpravite na spletno stran www.neoserv.si in na ceniku izberete tematske domene.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!