Domena za blogČe na spletu želite zgraditi kredibilen in profesionalen blog, je dobra domena osnova. Marsikdo na začetku misli, da je izbral odlično domeno, kasneje pa se izkaže, da to ne drži. Morda bi lahko poiskal boljše ime, morda pa je povsem zgrešil z domensko končnico.

Da se tudi vam ne bo pripetilo kaj takšnega, smo pripravili 12 nasvetov, ki jih je vredno upoštevati pri izbiri imena domene.

1. Cilji bloga

Pomembno je, da si pred registracijo domene zastavite naslednja vprašanja:

  • Kaj je tema bloga?
  • Kaj želite s svojim blogom doseči?
  • Bodo objave kratke ali dolge?
  • Boste objave pisali sami ali bo sodelovalo več avtorjev?
  • Kakšen slog pisanja boste uporabili?
  • Kdo bo ciljno občinstvo?

2. Ključne besede in ustvarjanje blagovne znamke

Veliko je razprav na temo, ali je bolje izbrati domeno, s katero boste gradili blagovno znamko, ali izbrati domeno s ključno besedo, ki je vezana na temo vašega bloga. Poglejmo obe možnosti.

a. Domena s ključno besedo

Kot že ime nakazuje, gre za domeno, ki vključuje ključno besedo, ki je vezana na temo bloga. V tem primeru bodo potencialni obiskovalci takoj vedeli, kakšna vsebina jih čaka.

Ključna beseda v domeni

Poglejmo si nekaj primerov blogov, ki nakazujejo na uporabo ključne besede v imenu:

  • caszakreativnost.blogspot.si
  • spasinslovenia.com
  • foto-potepanja.blogspot.si

b. Domena kot blagovna znamka

Ta izbira omogoča grajenje blagovne znamke na spletu. V zadnjih letih so se spremenili tudi algoritmi Googlovega iskalnika, ki so bolj prijazni do uporabe blagovnih znamk v imenu domene. Velika prednost pa je navedena tudi v naslednji točki.

3. Razmislite o prihodnosti

Treba je tudi razmisliti, kakšen bo vaš blog v prihodnosti. Poznamo veliko primerov iz prakse, ko je bilo ime bloga na začetku primerno, z leti pa je postalo neustrezno. Pri izbiri domene je torej treba razmišljati širše. Ni priporočljivo, da izberete nišno ime, saj boste kasneje morda razširili svoje področje pisanja in v tem primeru zelo specifična ključna beseda ne bo več ustrezna.

Kaj hitro se lahko zgodi, da boste na svoj blog z imenom uporabnodoma.si na primer objavili zapis »Kako uporabljati digitalni fotoaparat?«, kar seveda ne gre skupaj ravno najbolje.

4. Dolžina imena domene

Obstaja veliko mnenj o tem, kakšna je idealna dolžina domene. Tehnično je možno imeti domeno, ki vsebuje od 1 do 63 znakov (pri nekaterih domenah so lahko minimalno trije znaki). Splošno je znano, da je krajše ime boljše. Dolgo naj bo nekje od 3 do 9 znakov. Glavni razlog za to je, da je kratko ime lažje zapomljivo, obstaja manj možnosti za napake pri vpisovanju in lažje se širi z ustnim izročilom.

5. Izbira končnice

Najbolj zanesljiva je izbira ene izmed popularnih vrhnjih generičnih domen .COM, .NET, .ORG, ali pa katere izmed nacionalnih domen, če ciljate samo na točno določeno državo ali regijo: .SI, .EU, .AT itn.

Domenske končnice

Več o izbiri prave domene si lahko preberete na http://blog.preveri.si/.

6. Uporaba številk

Ko boste nekomu želeli povedati ime svoje domene, ki vključuje številke, lahko vse skupaj izpade precej nerodno. Slušatelj namreč brez razlage ne bo vedel, ali je številka zapisana z besedo ali številko. Tudi uporaba letnice, npr. mojblog2016.si, ni priporočljiva. Stran bo s tem delovala precej neprofesionalno, poleg tega pa bo domeno naslednje leto povozil čas.

7. Preprosta imena

Domena naj bo preprosto izgovorljiva, zapomljiva in naj ne vsebuje posebnih znakov, številk, vezajev in šumnikov.

8. Ne kršite zakonov

Marsikdo je že uporabljal trike, da bi z domeno preusmeril obiskovalce na svojo stran. Izogibajte se uporabi imen, ki spominjajo na blagovne znamke. Hitro lahko namreč pride do domenskega spora oz. odvzema domene.

9. Uporaba besede »blog«

Precej mikavno za marsikaterega blogerja je, da bi v ime domene vključil to ključno besedo. Prednost takšne izbire je, da bodo obiskovalci takoj vedeli, da gre za blog. Slabost pa je, kot smo omenili že v 3. točki – omejevanje zaradi ključne besede.

Blog

Če se boste v prihodnosti odločili za nadgradnjo bloga v spletno stran, potem bo beseda blog v imenu domene popolnoma odveč.

10. Zakupite več domen

Priporočljivo je, da registrirate več podobnih domen ali več domenskih končnic, npr.: mojblog.com, mojblog.net, mojblog.si itn. Ta korak ni najnujnejši, a če boste v prihodnosti zgradili uspešno blagovno znamko, je uporaba več domen odlična izbira. Na ta način boste namreč konkurenci preprečili, da bi vam povzročala težave.

11. Jezikovni pomen imena domene

Če se boste usmerili na pisanje bloga, ki presega meje Slovenije, potem je dobro, da razmislite, kako se bo ime domene izgovarjalo v tujem jeziku. Uporabo šumnikov, težko izgovorljivih besed ali besednih zvez vam zato odsvetujemo.

12. Zasedenost domen

Včasih se zgodi, da imate domeno že izbrano, a ko jo želite registrirati, ugotovite, da je že zasedena. Priporočamo vam, da domeno najprej preverite na www.preveri.si, kar vam lahko prihrani veliko časa pri izbiri.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!