Storitev, katere glavni namen je izboljšanje pozicij spletne strani za relevantne ključne besede v spletnem iskalniku ter posledično tudi povečanje prometa, se imenuje optimizacija spletne strani. Na pozicije ključnih besed v Googlovem iskalniku vpliva več kot 200 dejavnikov.

Iskalnik Google

Nekateri izmed njih so povezani z elementi direktno na spletni strani, medtem ko so drugi povezani s povratnimi povezavami, torej s povezavami, ki kažejo z drugih spletnih strani na dotično. Eden izmed dejavnikov optimizacije direktno na strani je tudi ime domene.

Kolikšen je vpliv imena domena?

Na zgornje vprašanje ni tako enostavno odgovoriti, saj na pozicije, kot smo že zapisali, vpliva dobrih 200 faktorjev. Vsekakor pa ima tudi ime domene vpliv na uvrstitve v iskalniku Google, kar lahko vidimo, če v iskalnik vpišemo kakšno izmed bolj konkurenčnih ključnih besed. Pa za primer vzemimo ključno besedo ‘okna‘.

Ime domene

Kot lahko vidite na zgornji zaslonski sliki, so pod oglasi nanizani trije organski zadetki, med katerimi sta dva takšna, ki v imenu domene vsebujeta besedo okna. Na ta način lastnik spletne strani že z imenom domene Googlu sporoča, o čem bo tekla beseda na spletni strani.

Z registracijo domene, ki vsebuje relevantno ključno besedo, za katero bi se radi uvrstili čim višje, pa še zdaleč ne dosežemo, da bi bili kar takoj uvrščeni na 1. stran Googla. Kot lahko vidite na zaslonski sliki, je na drugem mestu (pod rezultati oglasov, ki niso povezani z optimizacijo spletne strani) spletna stran, ki v imenu domene ne vsebuje besede okna.

Sklepne misli

Ker so že pred kar nekaj leti spletni mojstri odkrili, da se z imenom domene da v veliki meri vplivati na pozicije v iskalniku Google, so to začeli s pridom izkoriščati. Tako so se v iskalniku na 1. straneh pojavljale nekvalitetne strani, ki so bile dobro uvrščene predvsem zaradi imena domene in nekaterih drugih dejavnikov spletne optimizacije. Seveda je to opazil tudi Google, zato ima ime domene danes precej manjšo težo oz. mnogo manjši vpliv na razvrščanje rezultatov v iskalniku.

V spodnjem videu si lahko ogledate, kaj na vključevanje ključnih besed v ime domene poreče Matt Cutts.

Če se nameravate lotiti resnega projekta, bo najverjetneje bolje, da za ime domene uporabite svojo blagovno znamko ali ime podjetja. Seveda pride v poštev tudi izvirna beseda, ki nakazuje na vsebino spletne strani.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!