Vsak, ki želi registrirati svojo domeno, se mora odločiti za kar nekaj stvari. Prva in tudi najpomembnejša je zagotovo ime domene. To mora biti kratko in enostavno, ljudje si ga morajo hitro zapomniti in jim mora dati neko asociacijo. Morda se sliši lahko, pa vendar izbira imena domene marsikomu povzroča težave. Prav tako se moramo odločiti za vrhnjo domeno – torej za domensko končnico, ki sledi imenu domene. Seveda ne bo šlo brez izbire registrarja. S slednjima dvema odločitvama bodo povezani stroški registracije domene, medtem ko samo ime na ceno ne vpliva – seveda ob predpostavki, da je domena prosta.

Priljubljene vrhnje domene

O izbiri imena domena smo napisali že dva prispevka (4 nasveti za dobro izbiro domene, Kako izbrati in registrirati domensko ime?), danes pa nekaj več besed namenjamo domenskim končnicam.

Najbolj priljubljene vrhnje domene v Sloveniji

Zakaj so nekatere domenske končnice sploh bolj priljubljene kot druge? Predvsem zato, ker vlivajo več zaupanja, povečujejo kredibilnost in pozitivno vplivajo na doseganje uvrstitev v spletnih iskalnikih, kot je Google. V Sloveniji sta daleč najbolj razširjeni končnici .si in .com. Prva je nacionalna vrhnja domena, nad katero ima nadzor ARNES, druga pa je generična domenska končnica, ki izhaja iz besede ‘commercial’. Obe končnici se zelo dobro obneseta v iskalniku Google – težko bi rekli, katera bolje.

Domenske končnice

Poleg omenjenih dveh pa je zelo popularna tudi domenska končnica .net, v zadnjih letih pa se je močno razširila tudi vrhnja domena .eu, za katero pa se zdi, da se v iskalniku Google obnese nekoliko slabše kot prej omenjene tri domenske končnice. Prav zaradi tega vam priporočamo, da če le najdete dobro prosto ime za slovensko spletno stran, raje registrirajte .si, .com ali .net domeno.

Najbolj priljubljene vrhnje domene po svetu

Daleč največ je registriranih domen s končnico .com, zato lahko brez kakršnih koli pomislekov zapišemo, da je .com najbolj priljubljena vrhnja domena v svetu. Sledi ji domenska končnica .net, s katero je prav tako možno doseči zelo dobre oziroma enake rezultate v iskalniku Google. Res je, da vrhnja domena .com daje bolj profesionalen vtis, toda glede na to, da je domenskih imen s končnico .com veliko že zasedenih, je včasih .net edina logična izbira.

Vrhnja domena .guruIn katere so druge vrhnje domene, ki jih na spletu prav tako lahko pogosteje zasledimo? To so vrhnje domene .org, .biz in .info, v zadnjem času pa postajajo vse bolj popularne tudi druge, npr. domenski končnici .me in .guru.

V posameznih državah so seveda zelo priljubljene nacionalne vrhnje domene, torej za Nemčijo .de, Francijo .fr, Španijo .es, Italijo .it, Avstrijo .at

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!