Ste že slišali za vrhnjo domeno .tk? Globalno gledano gre za eno izmed najbolj priljubljenih, saj jo lahko brezplačno registrirajo fizične in pravne osebe. Da, prav ste prebrali, tudi sami jo lahko registrirate povsem brezplačno. Preden pa to naredite, preberite celoten prispevek, saj si boste verjetno premislili.

.tk domena

Domenska končnica .tk predstavlja nacionalno vrhnjo domeno (ccTLD) enega izmed teritorijev Nove Zelandije, in sicer gre za Tokelau.

Omejitve pri registraciji domene .tk

Domeno .tk lahko pridobimo brezplačno, lahko pa jo tudi kupimo. Verjetno se sprašujete, zakaj bi jo kupovali, če nam zanjo ni potrebno plačati. Zato, ker pri brezplačni različici obstajajo določene omejitve:

  • Z registracijo .tk domene ne pridobimo lastništva (to ostane registrarju).
  • Domeno lahko registriramo le za obdobje od enega meseca do enega leta.
  • Domeno lahko podaljšamo le 15 dni pred njenim potekom. Če na to pozabimo, lahko ostanemo brez.
  • Prenosi brezplačnih vrhnjih domen .tk niso možni.
  • V prvih 90 dneh od registracije domene mora spletna stran prejeti vsaj 25 unikatnih obiskovalcev, v nasprotnem primeru registrar domeno zopet ponudi za registracijo.

V primeru, da se namesto brezplačne različice odločimo za plačljivo, zgornjih omejitev ni.

Registracija .tk domene - omejitve

Poleg naštetih omejitev za vrhnjo domeno .tk veljajo tudi nekatere druge omejitve, ki so značilne tudi za večino drugih domen:

  • Najmanjše število znakov: 3
  • Največje število znakov: 63
  • Vsebuje lahko črke in številke
  • Vsebuje lahko vezaj, vendar ne na začetku ali na koncu imena
  • Dva zaporedna vezaja se lahko pojavita le na 3. in 4. mestu imena domene

.tk domene in spletne prevare

Vrhnja domena .tk je močno povezana s spletnimi prevarami. V letu 2006 so pri McAfee naredili raziskavo, ki je pokazala, da je registriranih .tk domen zelo veliko, vendar pa so v primerjavi z drugimi vrhnjimi domenami kar dvakrat bolj izpostavljene spletnim prevaram. Ogromno je tako imenovanih ‘phishing‘ in ‘spam‘ strani. Tega se zelo dobro zaveda tudi Google, ki vrhnje domene .tk uvršča precej nižje med rezultati iskanj.

Spletne prevare

Priporočamo vam, da se vrhnji domeni .tk izogibate. Uporabite jo le za učenje ali morda za hobi, resnih projektov pa se lotevajte na plačljivih vrhnjih domenah, ki so vredne precej več zaupanja kot domena .tk.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!