Ali ste vedeli, da lahko domene razdelimo v tri večje skupine? Najmanjšo skupino predstavljajo generične oziroma splošne domene, kamor sodi tudi daleč največkrat registrirana domena .COM. Drugo skupino tvorijo nacionalne domene, njihova posebnost pa je v tem, da imajo domenske končnice zgolj dve črki (na primer .SI, .DE, .AT in tako naprej). Preostane nam še tretja skupina, kamor sodijo tematske domene.

Če sledite našemu blogu, dve izmed tematskih domen zagotovo že poznate. Gre za zelo popularni domeni .BLOG in .NINJA, ki smo jo podrobneje predstavili v ločenih prispevkih. Danes pa si boste lahko ogledali še nekaj statističnih podatkov. Videli boste, da priljubljenost tematskih domen konstantno narašča.

Statistika tematskih domen

Po podatkih spletne strani s statističnimi podatki NTLDSTATS.com je v tem trenutku registriranih že preko 50 milijonov tematskih domen.

Število registriranih tematskih domen

Največji delež predstavlja domena s končnico .XYZ (10,2 %), sledijo .LOAN (10,0 %), .TOP (8,2 %), .CLUB (5,6 %), .VIP (4,0 %), .ONLINE (3,4 %), .WIN (3,3 %), .WANG (2,7 %), .SITE (2,3 %), .SHOP (2,3 %) in tako dalje.

Deleži tematskih domen

Na prej omenjeni spletni strani je še veliko drugih statističnih podatkov – na primer, v katerih državah je registriranih največ tematskih domen. Na prvem mestu je z veliko prednostjo Kitajska (43,34 %), sledijo Združene države Amerike (10,76 %), nato pa še Nemčija (3,02 %), Velika Britanija, Japonska, Francija, Rusija, Singapur in Indija.

Na katero mesto pa je trenutno uvrščena Slovenija? Podatka o tem ni, kar nam pove le to, da se po številu registriranih tematskih domen ne uvrščamo med prvih 50 držav.

Trije razlogi za registracijo tematske domene

1. Raznovrstnost. Danes je na voljo že več kot 1.200 tematskih domenskih končnic. Lahko bi zapisali, da ni interesa, dejavnosti ali vrste posla, za katerega ne bi obstajala primerna tematska domena.

2. Prepoznavnost. Konkurenca na spletu je velika, zato je potrebno narediti vse, da bi v množici izstopali. Odlično priložnost omogoča prav tematska domena, ki s svojo končnico spletno stran že takoj loči od konkurenčnih.

3. Dostopnost. Zapisali smo, da je vseh registriranih tematskih domen približno 50 milijonov. Domen s končnico .COM pa je danes registriranih že več kot 130 milijonov. Tematske domene so relativno nove, zato je mnogo lažje poiskati prosto domeno, katere ime povsem ustreza našim zahtevam.

Naj za konec zapišemo še to, da je večina tematskih domen cenovno povsem primerljivih z generičnimi in nacionalnimi domenami. Nekatere so celo še cenejše. Če se zanimate za registracijo tematske domene, vam svetujemo, da obiščete spletno stran slovenskega registrarja www.neoserv.si.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!