Registrar in registerKadar se odločite za izdelavo svoje spletne strani in želite registrirati domeno oziroma »naslov spletne strani«, poskrbita za to tako registrar kot register. Ker gre za dva precej podobna izraza z istim korenom, pa je med neveščimi včasih nekaj zmede glede tega, kateri je kdo ter kakšno delo opravlja. Če tudi sami ne ločite med omenjenima udeležencema v procesu registracije domene, vam bo današnji članek zagotovo razširil obzorja.

Registrar je ponudnik storitev registracije domene

Vsak, ki si za svojo spletno stran ali e-pošto želi pridobiti domeno, se mora obrniti na registrarja domen. To je podjetje, ki med svojimi dejavnostmi nudi tudi registracijo domen. V Sloveniji jih imamo nekaj preko sto. Registrar v vašem imenu poskrbi za registracijo, torej za pridobitev želenega spletnega naslova. Pogosto to opravi hkrati z dogovorom za gostovanje na njegovih strežnikih, ni pa nujno. Registrarji so namreč podjetja, ki se primarno večinoma ukvarjajo z drugimi dejavnostmi na področju IT in spleta, možnost urejanja registracij pa je za njihove stranke precej priročna. Registrar lahko hkrati poskrbi za vse in lastnik spletne strani nima nobenega dodatnega dela.

Kaj je pametno preveriti po registraciji domene? Predvsem se je treba prepričati, da je domena lastniško zares pisana na vas in da so v registraciji navedeni pravilni podatki. Registrar lahko domeno za vas registrira za obdobje od enega do petih let (nekatere domene dopuščajo tudi registracijo za 10 let), ko veljavnost poteče in jo je treba podaljšati, pa vas o tem obvesti. Domeno v dogovoru z vami podaljša in vam za to izstavi račun.

Register je krovna organizacija

Na nacionalnem nivoju se registracija domen z geografsko omejeno domeno opravi pri registru oziroma vrhovnem registrarju. Za domene s končnico .si preko zavoda Arnes skrbi register.si, pod katerega spadajo vse domene s slovensko končnico .si.

Register je lahko nacionalni, lahko pa tudi za generične in druge domenske končnice – ti registri so v tujini in za registracijo mora registrar poskrbeti pri njih. Največji in najbolj prepoznan register na svetu je Verisign, ki med drugimi upravlja tudi z domenama .com in .net.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!