Še nimate svoje spletne strani? Je to v letu 2015 sploh še možno? Pa bi jo radi imeli? Registracija domene je ena izmed prvih stvari, ki so pred vami. In kaj je pri tem najtežje? Izbira dobrega imena, seveda. Sam postopek registracije ni prav nič zahteven ali dolgotrajen, saj le obiščete spletno stran enega izmed registrarjev domen, v okence vpišete izbrano domeno, izberete eno izmed domenskih končnic, nato pa sledite nakupnemu procesu.

A zakaj bi registrirali neko klasično domeno, kakršno ima danes že praktično vsak? Bodite drugačni in se odločite za registracijo premium domene. Zagotovo vam bo kar nekaj spletnih mojstrov zavidalo, saj pred leti te možnosti niso imeli. O čem govorimo? Kaj je premium domena?

Premium domena

Naj najprej omenimo, da si frazo ‘premium domena‘ lahko razlagamo na dva različna načina. Nekateri si jo pojmujejo kot domena, ki je bila nekoč (ali trenutno) že registrirana, hkrati pa ima odlično ime. Napisali smo, da je lahko še vedno registrirana. Res je. Morda jo ima nekdo, ki se je v preteklosti spomnil zelo zanimivega imena, jo hitro registriral, zdaj pa jo želi prodati za (precej) več denarja, za kolikor jo je kupil. Premium domena je torej lahko domena z visoko vrednostjo – na njej lahko v prihodnosti temelji posel, ki ima zaradi verodostojnosti in samega imena domena precej več možnosti za uspeh, kot bi ga imel, če bi temeljil na neki ‘random’ domeni.

Drugi pa premium domeno pojmujejo kot domeno z eno izmed novejših domenskih končnic. Najbolje, da navedemo nekaj primerov odličnih premium domen, ki pa so žal že vse zasedene. No, vsaj sklepamo, morda pa velja preveriti, če je res tako. 🙂

 • Dobra idejablack.coffee
 • my.bar
 • best.actor
 • boot.camp
 • night.club
 • internet.guru
 • green.house
 • virtual.life
 • crazy.party
 • survival.tips
 • prohibited.zone

Kot vidite, je možna registracija domene z eno izmed zelo zanimivih domenskih končnic. Če pred končnico vstavite pravo besedo, ste že na izjemno dobri poti do spletnega uspeha. Res je, da so nekatere premium domene (torej domene z novejšo končnico, vendar proste za registracijo) nekoliko dražje od klasičnih, kot so .si, .com, .net, .eu, .org in podobne, vendar se prav lahko zgodi, da se vam bo investicija hitro večkratno povrnila.

Ne prehitevajte dogodkov! Naj bo registracija domene – izbira imena in domenske končnice – postopek, za katerega si boste vzeli dovolj časa za razmislek. Raje si vzemite kakšen dan več, za dodatne ideje pa povprašajte tudi svoje najbližje.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!