Registracija domene - osebni podatkiRegistracija domene zahteva vnos podatkov o nosilcu. Ne glede na to, pri katerem registrarju domen boste želeli registrirati svojo domeno, prav tako pa tudi ne glede na domensko končnico, ob registraciji domene boste morali vnesti podatke nosilca.

Večino vrhnjih domen lahko registrirate kot fizična ali kot pravna oseba. Ko gre za fizično osebo, največkrat ni težav, saj domeno ponavadi registrira tisti, ki želi biti njen nosilec. V tem primeru torej ni nikakršnega dvoma – v polja vnesite svoje podatke. Če pa vas je za registracijo prosil sosed, kateremu trenutno ne deluje internet, vnesite njegove podatke.

Vedeti morate, da ni pomembno, kdo za domeno plačuje, temveč kdo je naveden kot njen nosilec. V register se ob registraciji domene lahko vpiše le en e-naslov. Kdor ima nadzor nad tem e-naslovom, lahko domeno brez težav prenese k drugemu registrarju ali jo celo prepiše na drugega lastnika.

Kaj pa, če domeno registrirate kot pravna oseba?

V kolikor imate namen domeno registrirati kot pravna oseba oz. kot podjetje, lahko v redkih primerih pride do težav. Vsekakor ne bi bili prvi, če bi se prav vam pripetilo kaj podobnega. No, če imate le s.p. in torej nimate zaposlenih, nimate kaj razmišljati – domeno registrirate na svoje podjetje, in to je vse. V tem primeru težav ni.

Zgodba pa je lahko drugačna v primeru velikih podjetij. Denimo, da šef svojemu zaposlenemu naroči, naj registrira domeno, na katero bo postavljena spletna stran s predstavitvijo podjetja, morda celo spletna trgovina. Zaposleni pri registraciji uporabi svoje podatke (svoj e-naslov) in s tem dobi nadzor nad upravljanjem domene. Posledično lahko pride do tega, da podjetje naleti na težave, ko ta oseba ni več zaposlena pri omenjenem podjetju.

Domena naj bo vedno registrirana na podatke osebe, kateri naj bi le-ta dejansko pripadala. Zagotovo bo najbolje, da je to kar direktor.

In če bi si več podjetij rado razdelilo lastništvo domen?

Včasih pride do situacije, ko si lastništvo domen želi razdeliti več podjetij. Denimo, da bi si dve domeni radi lastili dve podjetji, eno slovensko in eno hrvaško. Vsako izmed podjetij bi želelo biti 50-odstotni lastnik posamezne domene. V tem primeru sta na voljo dve možnosti:

  • Ustanovi se novo podjetje, lastništvo katerega bo pripadalo obstoječima podjetjema, novo podjetje pa postane lastnik obeh domen.
  • Nastalo situacijo se rešuje s pogodbo o skupnem imetništvu oz. upravljanju domen ter spletnih strani. Ta rešitev je lažja kot prva, po drugi strani pa je res, da je morebitne kršitve pogodbe potrebno sodno uveljavljati.
Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!