Preprodaja domen»Domain flipping« oziroma preprodaja domen je že več let zelo priljubljen posel. Preprosto povedano gre za to, da registriramo domeno, nato pa jo poskusimo prodati za več denarja, za kolikor smo jo kupili. Največ lahko zaslužimo, če registriramo na trgu prosto domeno, saj so te na voljo za približno 10 evrov.

Ime domene mora biti atraktivno in kratko, v nasprotnem primeru lahko na bajne zaslužke kar hitro pozabimo.

Poleg tega se velja pred samo registracijo domene prepričati, ali ima domena zares tako velik potencial. Marsikdaj se nam sicer lahko zdi, da je domena naravnost odlična, vendar je kasneje nihče ne želi kupiti. Tudi za nižji znesek ne, kot smo ga sprva načrtovali.

Kakšno domensko končnico ima domena?

V svetu daleč najbolj priljubljene so domene s končnico COM, ki uživa največje zaupanje. Naj na tem mestu kot zanimivost omenimo to, da so med dvajsetimi najbolje prodanimi domenami prav vse med njimi domene COM.

Ali to pomeni, da domene s končnico COM, ORG ali morda celo SI ne moremo dobro prodati? Seveda ne. Če obstaja potencialni kupec, ki je za domeno pripravljen globoko seči v žep, lahko veliko zaslužimo tudi s prodajo domene SI ali katere druge.

Ali zagotovo obstajajo potencialni kupci?

Preden registriramo ali od nekoga kupimo domeno (z namenom nadaljnje prodaje), se moramo prepričati, da obstajajo potencialni kupci, ki bi domeno zagotovo radi imeli pod svojim okriljem.

Google Keyword PlannerDenimo, da se nam je ponudila priložnost, da se ugodno dokopljemo do domene instrukcije.com. Se nam jo splača registrirati, če je sami ne bomo potrebovali? Najbolje bo, da najprej z orodjem Google Keyword Planner preverimo, kako iskana je beseda »inštrukcije«. Vidimo lahko, da ima 480 iskanj. Če se še malo bolj poglobimo, lahko vidimo, da obstaja tudi cela vrsta povezanih fraz iz dveh besed, ki so prav tako zelo iskane (inštrukcije matematike, inštrukcije angleščine, inštrukcije fizike, …). To je zagotovo dober znak, da ima domena dober potencial. Marsikateri inštruktor bo zagotovo pripravljen odšteti za domeno več kot zgolj 10 €.

Je oblika zapisa domene smiselna? Obstajajo alternativne domene?

Pred registracijo domene se moramo prav tako prepričati, da je domena na voljo v kar najboljši obliki. Domena sportnestave.si je zagotovo boljša kot sportna-stava.si. Prav tako bo domena prevajanje.net bolj smiselna od domene prevod.net ali prevajalec.net, saj se prevajalske agencije ukvarjajo s storitvijo, ki se imenuje prevajanje. Zato ima omenjena ključna beseda tudi mnogo več iskanj.

Preveriti moramo tudi, ali obstajajo alternativne domene, ki bile za kupca prav tako zanimive. Morda celo bolj, kot domena, ki bi mu jo želeli prodati sami. Če na primer nameravamo kupiti domeno laptopi.com (z namenom nadaljnje prodaje), moramo torej preveriti, če ni morda prenosniki.com še prosta.

So na »preprodajalskem« trgu na voljo domene s podobnim imenom?

Že prej smo omenili domeno sportnestave.com. Če boste obiskali povezavo, boste videli, da je domena sicer že registrirana, vendar pripada podjetju, ki se ukvarja z nadaljnjo prodajo domen. To je zelo dober znak, da se tudi veliki investitorji zavedajo vrednosti takšne domene.

Domena s potencialom

V kolikor ste torej našli podobno domeno, si lahko obetate zaslužek. Seveda pa ne pozabite na današnjo drugo točko – če ne boste imeli potencialnih kupcev, tudi zelo dobro ime domene ne bo pomenilo veliko.

Obstaja blagovna znamka z istim ali podobnim imenom?

Pred registracijo domene moramo nujno preveriti, da ne obstaja registrirana blagovna znamka (oz. podjetje) z identičnim imenom. Velika verjetnost namreč je, da v kolikor bo to podjetje prek domenskega spora želelo domeno prenesti nase, mu bo to uspelo.

Slovenske blagovne znamke lahko poiščete tukaj: http://www2.uil-sipo.si/

Evropske blagovne znamke pa boste našli na povezavi: https://www.tmdn.org/tmview/basicSearch.html

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!