Kako dolga naj bo domenaPri odločitvi za lastno spletno stran že takoj na začetku naletimo na ‘težavo’, katero ime domene izbrati. Ker jih je veliko že zasedenih, je izbira lahko res težavna, še posebej, če želimo registrirati eno izmed najbolj priljubljenih vrhnjih domen, torej .com, .net ali za slovenski trg domensko končnico .si. Pogosto se poraja tudi vprašanje, kako dolgo naj bo ime domene, saj je na spletu moč najti tako zelo kratke, npr. dvočrkovne, kot tudi neverjetno dolge, več desetčrkovne domene.

Dejstvo je, da boste mnogo lažje našli prosto domeno z zelo dolgim imenom, veliko težje pa kratko. Naj kot zanimivost povemo, da so vse dvočrkovne .com domene že dolgo časa zasedene. Na nekaterih sicer ni postavljenih spletnih strani, temveč so na voljo za nadaljnjo prodajo. Lastniki teh domen večinoma računajo na to, da bo nekoč določeno podjetje, katerega ime je sestavljeno iz dveh besed, želelo registrirati domeno, ki bi predstavljala začetnici imena podjetja. Takšne domene se prodajajo za izredno visoke zneske, govorimo o več tisoč ali celo več deset tisoč evrih.

Dolžina domenePo prebranem verjetno že lahko sklepate, da so domene, ki so sestavljene iz manjšega števila črk, precej bolj priljubljene kot tiste, katerih ime je zelo dolgo. To je vsekakor res – večina si želi kratkih imen domen, ki si jih je enostavno zapomniti, lahko gredo v ušesa in preprosto povedano tudi lepše izgledajo.

Najbolje bo, da se podate v lov za domeno, sestavljeno iz 3-10 znakov.

Čeprav je dobro kratko domeno težko najti, pa se jo z nekaj truda vseeno da. Če ne boste ravno našli vrhnje domene .com ali .si, pa boste morda našli prosto domeno s končnico .net, ki je prav tako dobra izbira. Naj opozorimo samo še na to, da če se le da, se izogibajte številkam v imenu domene, še bolj pa šumnikom, saj zaradi slednjih lahko pride do težav s pošiljanjem ali prejemanjem elektronske pošte, ki je vezana na poštni predal domene.

Želimo vam veliko sreče pri iskanju odličnega imena domene!

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!