Domenske končniceVsak spletni naslov ima lahko na začetku oznako www (world wide web), ki ni več nujna, sledi glavni del domene, torej ime strani, nazadnje pa za piko še pripona, ki ji pravimo domenska končnica. In kaj sploh je domenska končnica oziroma kaj predstavlja, in kako je to povezano z vašim obiskom strani ter vašimi stroški?

Domensko končnico označuje pika, ki ji običajno sledita dve ali tri črke. Te lahko predstavljajo lokacijo, ki se nanaša na uporabnike, katerim je ta končnica namenjena – tako ima Slovenija na primer končnico .si, s katero je označena vrhnja domena spletnih strani, namenjenih slovenskemu uporabniku. Končnica, ki označuje lokacijo, pa ni namenjena zgolj uporabniku oziroma temu, da se že na osnovi končnice ve, iz katere države prihaja ponudnik strani in v katerem jeziku lahko pričakuje vsebino. Končnica je koristno orodje izbire glede na lokacijo tudi za ponudnika oziroma lastnika spletne strani. Če vsebuje vaša vrhnja domena končnico .eu ali .com, pridobite precej širši krog uporabnikov. To je priporočljivo predvsem za tiste ponudnike oziroma lastnike strani, ki želijo, da njihova domenska končnica pripomore k mednarodni publiki in jim tako pomaga širiti posel tudi na mednarodno tržišče.

Kadar se odločite, da bo imela vaša vrhnja domena končnico, ki velja za mednarodno, se lahko odločite za eno samo spletno stran, namenjeno vsem obiskovalcem ne glede na njihovo lokacijo oziroma jezik, ali pa iz nje naredite nadaljnjo razčlembo – ponudite, da se uporabnik v nadaljevanju sam preusmeri na jezikovno ali lokacijsko primernejšo poddomeno z izbiro države, iz katere prihaja (na primer s klikom na zastavico).

Iskalnik GoogleZakaj je domenska končnica tako pomembna za spletno stran in njen obisk? Predvsem zato, ker je pomembna pri uvrščanju v iskalnikih. Uporabniki, ki brskajo po spletu s pomočjo nacionalnih iskalnikov, vas bodo našli precej hitreje, če se domenska končnica ujema z iskalnikom. Tako bodo na primer spletni uporabniki iz sosednje Hrvaške vašo stran našli veliko hitreje, če bo imela domena končnico .hr – Googlov iskalnik s končnico .hr jo bo zaznal kot spletno stran, namenjeno prav temu geografskemu področju.

Domenska končnica pa ne priča nujno zgolj o vaši lokalni ali mednarodni usmeritvi, temveč tudi o naravi vašega posla. Medtem ko večina končnic uporablja oznako za državo, se lahko namreč odločite tudi za oznake, ki predstavljajo vrsto vašega posla. Če je na mednarodnem področju najbolj pogosta splošna domenska končnica .com (»commercial«), se podjetja, ki se ukvarjajo s spletom, pogosto odločajo za končnico .net, različne nevladne organizacije ter društva za končnico .org, informativne strani za .info, komunikacijska podjetja za .tel, potem pa so tu še .tv, .biz in mnoge druge.

Priporočamo vam, da si preberete članek z naslovom: Zakaj so nekatere končnice boljše kot ostale?

Od tega, kakšna bo domenska končnica, je odvisen strošek registracije domene. Dokler se držite »klasičnih« končnic je ta precej nizek, pri nekaterih bolj »eksotičnih« pa bodo vaši stroški seveda hitro narasli.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!