Dodana domenaKo govorimo o domenah, naletimo na različne izraze. Če s tematiko nismo najbolj na tekočem, nam različni izrazi lahko povzročijo pravo zmedo v razumevanju. Marsikdo ne ve, kakšna je razlika med domeno, nosilno domeno, dodano domeno, parkirano domeno, poddomeno in morda še med kakšno drugo vrsto domene. V današnjem prispevku vam bomo razložili, kaj je dodana domena in v čem se razlike od drugih, prej omenjenih domen.

Pojdimo lepo po vrsti. Še preden se lotimo dodanih domen, moramo najprej razložiti, kaj je nosilna domena. Ko se odločimo za nakup spletnega gostovanja, moramo določiti, katera izmed domen bo nosilna domena paketa gostovanja. Gre torej za glavno domeno, katere datoteke in mape se bodo nahaja neposredno v mapi public_html.

Vsak paket gostovanja ima lahko le eno nosilno domeno, seveda pa nam ponudniki gostovanja omogočajo, da na strežniku gostujemo večje število spletnih strani oz. domen. Vse druge domene, na katerih so (lahko) postavljene spletne strani s svojo vsebino, so tako imenovane dodane domene.

Denimo, da imamo paket gostovanja že zakupljen, prav tako pa imamo registrirano domeno, ki predstavlja nosilno domeno paketa. Kasneje se odločimo, da bi radi imeli še eno spletno stran. Najprej moramo domeno registrirati, nato pa jo kot dodano domeno dodati v paket gostovanja. To moramo storiti še pred nastavitvijo DNS zapisov, če pa smo domeno dodali kasneje, moramo DNS zapise ponovno nastaviti oz. osvežiti.

DNS zapisi

DNS zapise običajno urejamo v naročniškem centru na spletni strani, kjer smo domeno registrirali. Prijaviti se moramo z uporabniškim imenom in geslom, ki smo ju dobili, ko smo pri izbranem registrarju registrirali svojo prvo domeno (ali zakupili spletno gostovanje).

Kje pa paketu gostovanja dodajamo dodane domene? V nadzorni plošči, najverjetneje v cPanel-u. Če vam je bila ob zakupu gostovanja dodeljena nadzorna plošča cPanel, se torej vpišite vanjo, in poiščite ikono »Dodane domene« oz. »Addon domains«, če je vaša nadzorna plošča v angleškem jeziku.

Dodana domena - cPanel

Dodana domena torej ni bistveno drugačna od nosilne domene, saj na njej prav tako lahko postavite povsem svojo spletno stran. Vsekakor pa je precej drugačna od parkirane domene – v tem primeru gre namreč za domeno, ki je usmerjena na drugo domeno, običajno na nosilno. Če torej uporabnik spleta obišče parkirano domeno, se mu bo v brskalniku pokazala vsebina nosilne domene. Pravimo, da je parkirana domena brez lastne vsebine.

In kako se od dodane domene loči poddomena? Vsekakor gre za povsem drugo stvar, saj ima vsaka (nosilna ali dodana) domena lahko svoje poddomene. Poddomeno predstavlja zapis pred imenom domene, uporablja pa se, ko imamo spletno stran razdeljeno v več kategorij. Denimo, da imamo postavljeno spletno mesto, ki ga sestavljajo naslednji deli:

  • predstavitev podjetja
  • blog
  • spletna trgovina

V tem primeru bi se lahko odločili za postavitev treh poddomen. Osnovne predstavitvene strani bi postavili na »standardni« www poddomeni www.nasadomena.si, blog na blog.nasadomena.si, spletno trgovino pa na trgovina.nasadomena.si.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!