Domena .BLOGPisanje spletnih dnevnikov, ki jim s tujko pravimo blogi, se je v zadnjih desetih letih precej razširilo. Ne le, da je vse več piscev, ki želijo na spletu izražati svoja mnenja, znanja in opisovati dogodivščine, temveč je tudi vse več bralcev, ki posameznim blogom zaradi njihove zanimivosti sledijo in jih prebirajo.

Blog oziroma spletni dnevnik naj bi bil v prvi vrsti zasebna stran, na kateri se izraža posameznik. Takšen je bil tudi prvi blog, ki ga je leta 1994 začel pisati študent Justin Hall na domeni links.net. Izraz blog tedaj seveda še ni obstajal, zato se je govorilo o osebni spletni strani. Nato je leta 1997 nastal izraz weblog, ki so ga leta 1999 skrajšali v blog. Beseda je hitro postala razširjena in priljubljena, zato jo je pet let kasneje angleški slovar Merriam-Webster razglasil za besedo leta.

Danes blogi niso več nujno osebni. Lahko jih namreč pišejo tako posamezniki, ki opisujejo dogodivščine, svoje poglede ali se lotevajo različnih hobijev in dejavnosti, lahko pa so tudi uradni blogi posameznih podjetij, blagovnih znamk, novičarskih medijev in podobno. Pogosto se uporabljajo blogi za promocije in optimizacijo. Beseda spletni dnevnik torej nekako ne ustreza več.

Domena .BLOG

Ker je klasičnih spletnih strani, spletnih prodajaln in blogov neskončna množica, je z iskanjem primernega imena oziroma domene za blog pričelo prihajati do težav. Te so se odpravile novembra 2016, ko je bila piscem blogov ponujena posebna tematska domenska končnica .BLOG.

Ta je odprla povsem nov prostor – možnost, da registriramo domeno s kakršnim koli imenom, saj so bila ob nastanku na voljo prav vsa imena. Vsi tisti, ki so se ukvarjali ali se želeli ukvarjati s pisanjem o določeni tematiki, pa niso mogli do izbranega imena, so s tem dobili priložnost, da ga registrirajo s pomočjo končnice .BLOG.

Kako je sprejeta končnica .BLOG?

Spletne strani, ki se ponašajo s tematsko končnico .BLOG, so odlično sprejete pri uporabnikih, prav tako pa ni nobenih težav z optimizacijo. Prav tematska oznaka je tista, ki piscem prinaša prednost. Z njo že v samem spletnem naslovu svoje spletne strani povedo, da se na njej nanaša blog – bloge pa bere na milijone ljudi, ki so prepričani, da ti zastopajo osebna mnenja, torej »resnico«. Uporabniki spleta namreč pogosto ne razmišljajo o tem, da so lahko posamezne objave na blogih tudi plačane, da lahko promovirajo izdelke in storitve posameznih podjetij, da skušajo oblikovati njihova mnenja, kot je v interesu kapitalu, vladi ali drugim organizacijam.

Seveda se takšen način pisanja blogov dolgoročno ponavadi ne obrestuje. Če nameravate pisati iz svojih prepričanj, torej le registrirajte domeno s končnico .BLOG, če imate drugačne namene, pa raje izberite klasične končnice (nacionalno ali generično), ki so bolj primerne za komercialne spletne strani.

Načeloma pa velja, da je domeno .BLOG dobro izkoristiti in jo tudi v primeru, da že uporabljate kakšno drugo domeno, registrirati. Morda vam bo prišla v prihodnje prav za podporo komercialni strani ali spletni prodajalni. Nikoli se namreč ne ve, kdaj vam bo koristila, in neprijetno bi bilo, da takrat ugotovite, da je že zasedena.

In kje je domeno .BLOG možno registrirati? Priporočamo vam, da se obrnete na domačega registrarja NEOSERV.si.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!