Cena domeneČe govorimo o cenah registracije domen, se hitro zazdi, da imamo v mislih velike razlike med ponudniki in bi tako lahko prihranili na desetine ali stotine evrov. A registracija domene ni nakup avtomobila, temveč prej nakup kilograma mesa. Pri enem ponudniku prihranimo evro, pri drugem dva ali tri. Razmišljanje o manjših cenovnih razlikah je tako povsem nesmiselno. Bolje je pogledati, ali evro več ali manj pomeni tudi dodatne ugodnosti, ali si zagotovimo boljšo kakovost in postrežbo, ali odnesemo svojo domeno od registrarja v vrečki ali papirju, dobimo zraven kupon za brezplačno kavo v sosednjem bifeju, ali nam postrežejo še z receptom za pripravo najboljše jedi …

Pustimo zabavne primerjave in raje poglejmo, na kaj je potrebno biti pozoren pri registraciji domene.

Kakšna je cena domene?

Osnovna cena domene je vedno jasno določena in je odvisna predvsem od tega, katero domensko končnico si izberemo. Nekatere so cenejše, druge dražje, obstaja celo brezplačna domena. Pomembno je, da vedno izberemo domensko končnico, ki ustreza našim potrebam oziroma receptu. Za zajčji ajmoht pač ne pride v poštev svinjina, kajne?

Kadar govorimo o domeni s končnico .SI, običajno pravimo, da registracija domene za eno leto znaša okoli 15 evrov. Znesek ni velik in vsakdo si ga lahko privošči, vendar pa si gotovo vsi želimo, da bi ob tem dobili še kakšen bonus, saj je to pač v človeški naravi. Kadar je ta bonus uporaben in nam bo olajšal udejstvovanje na spletu, je za evro višja cena gotovo zanemarljiva, saj dobimo poleg domene še druge stvari, ki so brezplačne.

Ponudniki si namreč želijo, da bi domeno registrirali prav prek njih, zato so pripravljeni ponuditi bonitete in dodatke, ki nas v veliki konkurenci prepričajo v to, da se obrnemo prav na njih. S tem pridobijo stranke, prek katerih ustvarjajo svoj uspeh. 15 evrov torej v tem pogledu ni ugodno. Plačamo lahko morda manj, pa dobimo več.

Kdaj je registracija domene ugodna?

Dober ponudnik ne nudi le evra ali dveh popusta, temveč nam zagotovi tudi enostavno urejanje podatkov o naročniku in primerne podatke v WHOIS bazi, ki preprečujejo, da bi te izkoristil prav vsakdo. Prav tako nam lahko registracija domene zagotovi brezplačno gostovanje na DNS strežniku, kar je zlasti za začetnike v svetu spleta izjemno dobrodošlo, ali pa brezplačno preusmerjanje elektronske pošte preko DNS strežnika kljub temu, da nimamo zakupljenega gostovanja.

Brezplačno DNS gostovanje

Seveda ne moremo mimo kakovosti podporne službe, ki naročnikom odgovarja na vsa možna vprašanja in pomaga v situacijah, ko se zatakne. To ni tako, kot bi dobili brezplačen kupon za kavo, to so brezplačne kave za celo leto!

Poleg dodatnih ugodnosti je vedno dobro razmišljati tudi o tem, kaj se zgodi, če želimo nekoč v prihodnosti prenesti svojo domeno, morda pa tudi gostovanje strani. Bo to potekalo brez težav ali nam bodo morda naprtili stroške?

Vsekakor velja, da moramo pri registraciji vedno imeti v mislih kakovost in prednosti ter biti pozorni na slabe plati, ki se pogosto nahajajo v drobnem tisku. Registracija domene je nenazadnje odločitev o lastnem spletnem mestu, s katerim imamo načrte – pogosto celo bistvene za svojo prihodnost.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!