V prejšnji objavi smo govorili o nacionalni domeni Črne gore .ME, tokrat pa bomo podrobneje pogledali še ostale nacionalne domene držav, ki se nahajajo na ozemlju Balkana. Na koncu objave pa še, zakaj oziroma kdaj se je dobro odločiti za njihovo registracijo.

.HR domena

Zastava HrvaškeZačeli bomo z najbolj priljubljeno, to je nacionalna domena Hrvaške, ki beleži že več kot 97.000 registracij. Na voljo je od leta 1993, kar jo uvršča med najstarejše balkanske domene. Gre za eno dražjih nacionalnih domen, saj se njena cena giblje okoli 100 €. Ravno to je morda prednost za njeno registracijo. Uspešno boste lahko prehiteli konkurenco, ki ne želi investirati v domeno, s katero se lahko predstavite na hrvaškem trgu.

.RS domena

Srbska zastavaPo številu registracij se z več kot 93.000 registracijami na drugem mestu nahaja nacionalna domena Srbije .RS. Že res, da za domeno .HR zaostaja s samo nekaj tisoč registracijami, a je na voljo šele od leta 2008. To govori v prid veliki priljubljenosti te domene, ki je nadomestila domeno Jugoslavije .YU. Je ena redkih domen, ki je na voljo tudi v cirilici – .СРБ.

.MK domena

Zastava MakedonijeV cirilici je na voljo tudi nacionalna domena Makedonije, ki spada med najstarejše balkanske domene. Kljub več kot tridesetletni tradiciji beleži samo okoli 26.500 registracij. Izkoristite priložnost in registrirajte redko domeno z dolgo tradicijo!

.AL domena

Zastava AlbanijeNajnovejša balkanska domena je nacionalna domena Albanije, ki je na voljo šele od leta 2013. V tem času je zabeležila preko 16.000 registracij. Z njo boste pridobili unikatnost in zaupanje med lokalnimi obiskovalci.

Zakaj se odločiti za njihovo registracijo?

Poleg že omenjene predstavitve na lokalnem trgu si poglejmo še tri dodatne prednosti nacionalnih domen.

1. Prepoznavnost

S prisotnostjo na lokalnem trgu boste med obiskovalci povečali svojo prepoznavnost. Lokalnim obiskovalcem boste takoj dali vedeti, da je vsebina na vaši strani namenjena prav njim, kar z uporabo generične ali tematske domene po navadi ni razvidno takoj.

2. Boljše uvrstitve v iskalniku

Iskalnik Google spletno stran z nacionalno domeno smatra kot bolj relevantno, zato jo uvršča višje med rezultati iskanj kot strani, ki uporabljajo katero drugo vrsto vrhnje domene.

Rezultati v iskalniku Google

3. Širitev na nove trge

Z nacionalno domeno lažje predstavite produkt na točno določenem trgu. V primeru, da vaša konkurenca ne uporablja nacionalne domene, ste že pridobili pomembno prednost.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!