Se tudi vi soočate s premajhnim obiskom vaše spletne strani, pa čeprav je njena vsebina kakovostna? Potem bo verjetno pravi čas za optimizacijo spletišča, del te pa je lahko tudi uvedba poddomene oziroma več poddomen.

Poddomena

Poddomena je neke vrste nadgradnja vrhnje domene, ki omogoča več zadetkov v iskalnikih. Medtem, ko je večina lastnikov spletnih strani v preteklosti uporabljala sistem za razdelitev vsebin, kjer je vrhnji domeni naslov.si sledila razdelava na nižje nivoje, na primer naslov.si/tematika1, naslov.si/tematika2 in tako naprej, omogočajo poddomene razdelavo na najvišjem nivoju. Iz naslov.si v poddomenah preidemo na tematika1.naslov.si, tematika2.naslov.si in tako naprej – s tem pa si učinkovito zagotovimo, da nas spletni brskalniki hitreje najdejo in umeščajo višje.

Napredovanje v iskalnikuUporaba poddomene nam torej omogoča, da v naslov spletne strani učinkovito vnesemo ključno besedo, ne da bi zaradi tega spreminjali ime vrhnje domene ali celo ustvarili več različnih spletnih strani z več domenami. To pomeni, da lahko svoj posel oziroma vsebino razčlenimo tako, da bomo napredovali v iskalnikih, hkrati pa prihranili. In če ste lastnik strani, na kateri je pestra ponudba med seboj precej različnih vsebin, produktov ali storitev, je to vsekakor še kako dobrodošlo.

Poddomena nam ravno tako omogoči, da izboljšamo statistiko svoje strani kljub njenemu delu, ki mu gre izjemno slabo. Slab oziroma slabo obiskan del strani lahko vedno izločimo v poddomeno – in tako ta ne vpliva na splošno statistiko. In obratno: v obliki poddomene lahko izpostavimo tisti del strani, ki ji gre odlično, ter to izkoristimo tudi v tržne namene.

S pomočjo poddomene lahko določamo tudi geografsko področje, ki mu je namenjen posamezen del strani. Tako lahko na hr.naslov.si umestite vse tisto, kar je namenjeno uporabnikom iz Hrvaške.

Zakaj nekateri ne marajo poddomen?

Predvsem zato, ker se je potrebno privaditi nekoliko drugačnemu urejanju vsebine – a če se odločimo, da bodo imele poddomene enak stil, format ter zgradbo kot glavna stran, se privadimo zelo hitro in nimamo nobenih težav.

Kljub temu, da poddomene v osnovi ne zahtevajo različnih IP naslovov, se lahko odločite tudi za to – in imate del tako vsebino strani razdeljeno med več strežnikov, če vam to bolj ustreza.

Kaj pa stroški? Pomeni vsako poddomena novo letno plačilo? Prav v tem je čar – poddomene se doda enostavno in brez dodatnega plačila – še vedno imate zgolj strošek registracije vrhnje domene. Uporaba poddomen je torej tudi v finančnem smislu veliko bolj upravičena kot registracija več domen, katerih naslovi pokrivajo različne ključne besede.

Kako ustvarimo novo poddomeno, si oglejte v spodnjem videu.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!