Weebly vs WixObstajajo spletna orodja, s pomočjo katerih lahko na zelo enostaven in hiter način izdelamo lastno spletno stran. Izpopolnjena so celo da takšnih potankosti, da je poleg klasičnega spletišča možno postaviti tudi blog ali spletno trgovino. Najbolj priljubljeni orodji sta Weebly in Wix, ki ju uporablja zelo veliko število spletnih uporabnikov. Nekateri zgolj za postavitev preprostih podpornih spletnih strani ali blogov, spet drugi pa za primarna spletna mesta – torej tista, ki so jim zelo pomembna ali jih na nek način želijo monetizirati.

Omenjena orodja svojim uporabnikom dajejo na voljo različne možnosti, tudi brezplačne. Takšno možnost predstavlja postavitev spletnega mesta na poddomeni, kar pa niti približno ne izgleda profesionalno. Le katero podjetje bi želelo svojo spletno stran ali spletno trgovino imeti na naslovu, ki bi izgledal nekako tako:

  • mojepodjetje.weebly.com

Ne le, da spletni naslov ne izgleda najbolje, postavitev spletišča na poddomeni ima tudi druge slabosti.

Prav tako pa orodja, med katerimi sta najbolj znana Weebly in Wix, nudijo možnost postavitve strani na svoji domeni. V tem primeru večina slabosti v primerjavi z gostovanjem na poddomeni odpade, a ne čisto vse. A pojdimo kar lepo po vrsti.

Lastna domena

Čeprav je postavitev spletne strani res zelo preprosta, samo dejstvo ne odtehta kar nekaj slabosti. Vsaj po našem mnenju. Kot prvo je potrebno zapisati, da je storitev precej draga, saj boste za najbolj osnoven paket, pri katerem torej lahko imate svojo domeno, plačali približno 5 € na mesec. Na leto strošek skupaj nanese 60 €, a potrebno je vedeti, da gre res za osnovno različico, ki v marsikaterem primeru ne pride v poštev. Če nameravate postaviti spletno trgovino, vam bo Weebly zaračunal tudi 3 % provizijo na vsako transakcijo. Razen v primeru ‘Business’ paketa, ki pa je zelo drag – dobrih 20 €.

Ker veliko ljudi uporablja takšna orodja, vaša stran niti približno ne bo unikatna. Po drugi strani pa je res, da je grafičnih predlog na voljo kar precej, med njimi pa so tudi izredno lepe in dodelane. Celo z raznimi funkcionalnostmi, npr. z naprednim iskalnim vmesnikom. Seveda pa takšnega iskalnika ni v osnovnem, najcenejšem paketu.

Grafične predloge na Weebly.com

Verjetno vas zanima, kje gostujejo vse vaše datoteke in podatkovne baze, ki sestavljajo vaše spletno mesto. Lahko pri ponudniku spletnega orodja, lahko pa tudi pri poljubnem ponudniku gostovanja. Velika slabost prve možnosti je, da v kolikor se odločite za prehod na drugo platformo, npr. na WordPress, bo migracija strani vse prej kot enostavna. Ker je povpraševanja po tej storitvi vse več, ne preseneča, da obstaja tudi vse več podjetij, ki se na globalni ravni ukvarjajo prav s tem. Pri tem pa tudi zelo dobro zaslužijo.

Omeniti je potrebno še elektronsko pošto. Ker orodja, kot so Weebly, Wix in druga, gostovanja e-pošte običajno ne omogočajo, boste prostor na strežniku še vseeno morali zakupiti pri enem izmed ponudnikov gostovanja. In če to že storite, bo veliko bolje, da tudi vse datoteke in podatkovne baze gostujete pri njem.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!