Parkirana domenaSte že slišali za pojem parkirana domena? Veste, kaj je pripeta domena? Pravzaprav gre za isto zadevo, zato če poznate eno, poznate tudi drugo. V kolikor pa vam zloženka ni poznana, vam bomo v današnjem prispevku natančno razložili, kaj parkirana domena je, v katerih primerih jo je smiselno uporabiti, kakšne koristi vam lahko prinese in kako parkirano domeno dodati v zakupljeni paket spletnega gostovanja.

Kaj je parkirana domena?

Pripeta oziroma parkirana domena je domena brez lastne vsebine, obiskovalca pa preusmerja na nosilno domeno paketa gostovanja. Če vaš paket omogoča gostovanje več domen, je lahko le ena izmed njih glavna, druge pa lahko dodate kot dodane ali kot parkirane domene. Dodane domene imajo lastno vsebino, v tem primeru gre torej za več različnih spletnih strani, parkirane domene pa so, kot že omenjeno, usmerjene na nosilno domeno.

Če je vaša nosilna domena prenosnik.si, zakupili pa ste tudi domeno laptop.si, lahko slednjo nastavite kot parkirano domeno. Ko bo obiskovalec v svoj brskalnik vtipkal URL naslov laptop.si, se mu bo prikazala vsebina spletišča prenosnik.si.

Kdaj in zakaj je domeno smiselno parkirati?

Morda bi iz do sedaj prebranega znali na vprašanje odgovoriti že sami. V kolikor imate registriranih več podobnih imen domen ali celo identičnih imen z različnimi domenskimi končnicami, želite pa imeti le eno spletno stran, je možnost parkiranja domen kot nalašč. Da bodo stvari popolnoma jasne tudi začetnikom, v nadaljevanju prikazujemo še en primer.

Lesena ograjaDenimo, da želite registrirati domene leseneograje.si, leseneograje.com, leseneograje.eu in leseneograje.net. Zakaj bi jih sploh želeli imeti toliko? Predvsem zato, da se zavarujete pred konkurenco, ki bi utegnila registrirati enako ime domene z drugo končnico in vam na ta način skakala v zelje. Glavna oziroma nosilna domena paketa bi v tem primeru lahko bila leseneograje.si, preostale tri domene pa bi bile dodane kot parkirane domene. Če bi spletni uporabnik obiskal spletišče leseneograje.net, bi bil preusmerjen na domeno leseneograje.si, kjer bi bila prikazana vsebina spletne strani.

Parkirane domene vam lahko koristijo tudi pri drugih scenarijih. Zamislite si, da imate že registrirano domeno leseneograje.si in na njej postavljeno spletno stran. Čez nekaj časa ugotovite, da je domena ograje.net prosta, prepričani pa ste, da je bila na tej domeni v bližnji preteklosti postavljena spletna stran. Verjetno obstaja še kar nekaj uporabnikov spleta, ki želijo ponovno obiskati omenjeno spletno stran. Te obiskovalce lahko z registracijo in parkiranjem domene ograje.net zelo elegantno preusmerite na svojo domeno leseneograje.si ter jih seznanite s svojo odlično ponudbo.

Kako parkirati domeno?

Domeno, ki jo želite parkirati na nosilno, morate najprej registrirati – postati morate njen nosilec. Ko to storite, se odpravite v nadzorno ploščo. Ker je najbolj razširjena in obenem tudi najbolj izpopolnjena ter preprosta za uporabo nadzorna plošča cPanel, bomo razložili, kako domeno parkirate v omenjeni nadzorni plošči.

Parkirana domena - nadzorna plošča cPanel

Postopek je popolnoma enostaven. V cPanel-u poiščite ikono, pod katero je zapisano ‘Parkirane domene’ (ang. Parked Domains), in kliknite nanjo. Nato v okvirček vnesite želeno domeno in vnos potrdite. To je vse. Če kasneje parkirano domeno želite odstraniti, to z le enim klikom opravite na isti lokaciji nadzorne plošče cPanel.

Koliko domen je možno parkirati? Število parkiranih domen določa izbrani paket gostovanja, ki ste ga zakupili pri ponudniku spletnega gostovanja. V večini primerov število ni omejeno – parkirate lahko poljubno število domen.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!