Vsako domeno lahko opišemo z metrikami in vsaka domena ima svoje vrednosti metrik. S čim so te sploh povezane? Z optimizacijo spletne strani oziroma s tem, kako posamezna domena rangira v spletnih iskalnikih. Najpomembnejši spletni iskalnik je Google, saj ga tako v Sloveniji kot tudi po celem svetu uporablja daleč največje število spletnih uporabnikov.

Metrike domene

Če ima domena nizke oziroma slabe vrednosti metrik, se težje uvršča visoko med iskalnimi rezultati, hkrati pa je tudi res, da je Googlov algoritem razvrščanja tako dodelan, da nam metrike pogosto ne dajo pravih odgovor pri vrednotenju vrednosti in avtoritete domen. Vsekakor pa so vsaj približen pokazatelj, kako močna je domena.

PR – PageRank

PageRank pomeni vrednost domene po Google kriterijih. Najnižja vrednost je 0 (nove domene PageRank-a nimajo), najvišja pa 10. Na vrednost metrike vliva število in kakovost povratnih povezav. Včasih je bila metrika daleč najpomembnejša, danes pa mnogo manj, saj jo je Google nazadnje posodobil ob koncu leta 2013, zato so podatki za posamezne domene že zelo zastareli in pogosto nerelevantni.

Avtoriteta domeneDA – Domain Authority

Domain Authority pomeni vrednost domene po MOZ kriterijih. Najnižja vrednost je 1, najvišja pa 100. Pri izračunu vrednosti metrike je upoštevanih več kot 40 signalov, skupaj pa predstavljajo avtoriteto spletne strani oziroma domene.

PA – Page Authority

Page Authority pomeni vrednost posamezne podstrani po MOZ kriterijih. Tudi v tem primeru je lestvica vrednosti postavljena v razponu od 1 do 100. V nasprotju z DA, ki kaže na avtoriteto celotne domene, PA opisuje moč posameznih podstrani.

CF – Citation Flow

Citation Flow je metrika, ki jo je razvilo podjetje Majestic. Vrednost metrike je med 0 in 100 – višja vrednost pomeni močnejšo domeno. Z vrednostjo je ocenjeno, kako vplivna je domena, upoštevajoč število povratnih povezav oziroma število spletnih strani, s katerih povezave kažejo na domeno.

TF – Trust Flow

Tudi metrika Trust Flow je del podjetja Majestic, prav tako se njene vrednosti lahko gibajo od 0 do 100. Za razliko od CF, ki ocenjuje le število povezav, pa TF ocenjuje, kako zaupanja vredne so spletne strani, s katerih so povezave usmerjene na dotično domeno.

Ostalo

Ko spletni mojstri pregledujejo avtoriteto domene, se najpogosteje orientirajo po zgoraj naštetih metrikah. Poleg teh je pomembna tudi starost domene, saj so starejše domene v očeh Googla bolj avtoritativne in se posledično tudi bolje uvrščajo v spletnih iskalnikih. Predvsem pa je pri analizi domene pomembno pogledati njeno zgodovino in dobro preučiti vse povratne povezave, ki so usmerjene na domeno.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!