Prenos domeneSte pred leti registrirali domeno pri prvem registrarju, ki ste ga našli na spletu? Ste morda poslušali nasvet prijatelja, zdaj pa se je izkazalo, da bi bilo veliko bolje, če bi svojo domeno registrirali drugje? Brez skrbi, domeno lahko brez težav prenesete drugam, torej k registrarju, ki vam ponuja boljše pogoje.

V nadaljevanju si preberite, kateri so tisti razlogi, zaradi katerih velja izvesti prenos domene ter kako tehnično izpeljati sam postopek.

V katerih primerih se velja odločiti za prenos domene?

Razlogov za prenos domene je več. Večini najpomembnejšega predstavlja nižja cena, kar je povsem razumljivo. Če je pri nekem registrarju registracija oziroma podaljšanje domene na voljo po mnogo nižji ceni, zakaj ne bi svojega spletnega naslova prenesli tja? Preden se zaletite v prenos k najcenejšemu registrarju, si preberite še o preostalih razlogih.

Pri spletnih storitvah, kamor uvrščamo registracijo domen in zakup spletnega gostovanja, igra zelo pomembno vlogo podpora ponudnika storitve svojim naročnikom. Zaradi tega vam svetujemo, da domeno registrirate pri domačem registrarju, na katerega se boste ob takšnih in drugačnih težavah lahko obrnili v dobro razumljivem slovenskem jeziku. Prav tako se zavedajte, da imajo največji svetovni registrarji izjemno veliko naročnikov, kar pomeni, da je na odgovore običajno potrebno čakati dlje časa. Če spletna stran, ki prinaša denar, ne deluje, je to vsekakor izjemna slabost.

Pri izbiri registrarja velja upoštevati tudi zmožnost upravljanja z registriranimi domenami. Prepričajte se, ali boste lahko urejali DNS zapise, s katerimi domeno usmerite na želen strežnik. Prav tako se pozanimajte, ali boste lahko spreminjali svoje kontaktne ter WHOIS podatke, pregledovali predračune in račune, storitve podaljševali z različnimi plačilnimi metodami ipd. Skratka, prepričajte se, da ima registrar razvit kakovosten naročniški center.

Za prenos domene potrebujete EPP kodo

EPP koda je avtorizacijska koda, s katero je možno izvesti prenos domene. Postopek prenosa je odvisen od domenske končnice. Najprej morate pri obstoječem registrarju pridobiti EPP kodo. Če je ne najdete v naročniškem centru, se obrnite neposredno na registrarja, ki vam jo bo posredoval na e-poštni naslov, ki ste ga navedli ob registraciji domene (ali ob posodobitvi WHOIS podatkov).

Pri .SI domeni je tako, da EPP kodo pošljete novemu registrarju. Potrebnega ni nič drugega. Tudi sam prenos domene je opravljen v trenutku. Po prenosu vam domene ni potrebno podaljšati za dodatno leto.

Pri domenah .COM, .NET, .ORG in podobnih je postopek nekoliko daljši. Po posredovanju EPP kode novemu registrarju boste na e-poštni naslov nosilca domene prejeli sporočilo z verifikacijsko povezavo. Kliknite nanjo in počakajte nekaj dni (do 5), da se proces prenosa domene zaključi. Za razliko od domene .SI je v tem primeru potrebno tudi hkratno podaljšanje domene za minimalno obdobje enega leta.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!