Domenska končnica .SI je nacionalna domena Slovenije. Vpeljana je bila leta 1992, kmalu po osamosvojitvi Slovenije. Vrhovni registrar domene .SI je Register.si, ki je del javnega zavoda ARNES. Poslanstvo vrhovnega registrarja je zagotavljanje stabilnega, neprekinjenega, varnega in zanesljivega delovanja .SI domen na svetovnem spletu.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj zanimivih statističnih in drugih podatkov o slovenski nacionalni domeni. Ali katerega izmed njih že poznate?

Statistični podatki za domeno .SI

Po podatkih vrhovnega registrarja Register.si je:

  • trenutno registriranih 128.177 domen .SI,
  • na voljo 96 registrarjev, pri katerih lahko registrirate domeno .SI,
  • bilo v zadnjih 24 urah registriranih 78 domen .SI,
  • bilo v prejšnjem mesecu registriranih 1.856 domen .SI.

Zelo zanimiv je tudi graf, ki prikazuje število vseh registriranih .SI domen od leta 1992 do danes.

Skupno število .SI domen po letih
Vir: Register.si

Kot lahko vidite, je število registriranih domen začelo močno naraščati leta 2005. Od leta 2011 naprej pa je prirastek novih domen pričel nekoliko upadati.

Domena .SI je bila včasih brezplačna

Ste vedeli, da je bila registracija domene .SI do aprila 2005 brezplačna? Pravila za registracijo so bila v tistem času zelo stroga, kar pomeni, da domene ni mogel registrirati kar vsak. Registrirali so jo lahko le slovenski poslovni subjekti (upravičenost so dokazovali z ustreznimi dokumenti), medtem ko so domene .SI fizičnim osebam na voljo šele od novembra 2008.

Z razširjenostjo uporabe interneta je postalo jasno, da bo pravila glede registracije potrebno prilagoditi. V prvi polovici leta 2005 so tako postala precej bolj fleksibilna, največja razlika pa je bila prav ta v novembru 2008, ko so domeno .SI poleg podjetij in organizacij lahko registrirali tudi posamezniki – tako iz Slovenije kot tudi tujine.

Domena v karanteni in možnost vračila kupnine

Ko domena poteče, jo je potrebno podaljšati. Če na to pozabite, bo .SI domena za največ 30 dni pristala v karanteni. To je stanje, ko jo lahko podaljša le njen obstoječi nosilec. Obuditev domene .SI iz karantene je brezplačna, kar pa ne velja za vse druge domenske končnice. Ko stanje karantene poteče, se domena izbriše in je ponovno vsakomur na voljo za registracijo.

Ali mislite, da vam v primeru registracije domene .SI pripada možnost vračila kupnine? Seveda, če izpolnjujete pogoje, lahko v roku 14 dni od registracije zahtevate vrnjeno plačilo. Pri tem vam ni potrebno navajati nikakršnih razlogov, zakaj ste se tako odločili. Zelo pomemben pa je podatek, da je vračilo kupnine možno le, če domeni še niste vpisali DNS zapisov oziroma če domena še ni bila aktivirana.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!