3 razlogi za zamenjavo registrarjaO zamenjavi registrarja največkrat razmišljajo tisti, ki imajo zakupljeno večje število domen. Glede na to, da domena v povprečju stane približno 15 € na letni ravni, to ni nič nenavadnega. Kdor ima registrirano le eno domeno, z nižjo ceno ne bo kaj dosti privarčeval niti na dolgi rok, kaj šele na kratki. Pa vendar naletimo tudi na posameznike, ki imajo registrirano le eno domeno, a se vseeno odločijo za zamenjavo registrarja. V takšnih primerih imajo vpliv na odločitev lahko tudi drugi dejavniki, ne le cena. Kdaj se torej odločiti za zamenjavo registrarja? V nadaljevanju naštevamo 3 najpogostejše razloge za prenos domene na drugega registrarja.

Razlog št. 1: cena

Razlog za prenos domene k drugemu registrarju največkrat tiči v ceni. Veliko je naročnikov, ki gledajo, kje vse bi lahko privarčevali dodaten evro. Da nas ne boste razumeli narobe – s tem ni prav nič narobe, saj se domeno dejansko splača registrirati tam, kjer je cena ugodna. Sicer pa je dobro upoštevati tudi nekaj drugih dejavnikov, o katerih bomo več napisali v nadaljevanju.

S prenosom domene do prihrankov na dolgi rok

Zaenkrat nekaj besed namenimo še ceni domene. Če ima nekdo registriranih 20 domen (da, tudi to je možno, nekateri posamezniki jih imajo registriranih več 100) in zanje letno plačuje po 17 € na domeno, nato pa najde registrarja, pri katerem lahko domene podaljšuje po ceni 14 €, to pomeni, da bo na leto privarčeval 60 €. V pičlih dveh letih bo prihranka že več kot 100 €. Če imate tudi sami registriranih več domen in zanje plačujete preveč, je pravi čas, da pričnete razmišljati o zamenjavi registrarja.

Razlog št. 2: neodgovornost

Neodgovornost registrarjaVam registrar ni poslal elektronskega sporočila o poteku domene? Vam ga je poslal le nekaj dni pred potekom, ko ste bili ravno na dopustu? Sicer je odgovornost za podaljšanje domene na vas, a vseeno naročniki cenimo, če nas registrar o poteku domene obvesti – in to dovolj zgodaj! Največji registrarji imajo sistem za avtomatsko obveščanje o poteku domen dobro izpopolnjen, zato do napak načeloma ne prihaja. Ker pa se z registracijo domen ukvarjajo tudi manjši ponudniki, pa se še danes dogaja, da marsikdo ne podaljša domene, ker ni bil (pravočasno) obveščen o njenem poteku. V kolikor se vam je zgodilo kaj takšnega, nemudoma poiščite novega, zaupanja vrednega registrarja.

Razlog št. 3: neodzivna podpora

Ste registrarju poslali pomembno elektronsko sporočilo, vendar vam še zdaj ni odpisal? Ste ga morda poskušali dobiti na telefon, a je vedno nedosegljiv? Ko spletna stran preneha delovati, kar se mimogrede sem ter tja pripeti praktično vsakomur, je v večini primerov še kako pomembno, da ponovno prične delovati v najkrajšem možnem času. Za nastalo situacijo smo resda lahko krivi sami, a če se nimamo na koga obrniti za pomoč, je krivda tudi na strani ponudnika.

Nedosegljiva ali neodzivna podpora

Omeniti je potrebno, da se je običajno potrebno obrniti na podporo ponudnika spletnega gostovanja in ne na podporo registrarja, a ne vedno. Težave so lahko povezane tudi z domeno. Če vaš registrar večkrat ni bil dosegljiv ali pa vam dolgo ni odpisal na elektronsko sporočilo, še danes razmislite o prenosu domene k bolj zanesljivemu registrarju.

Registracija domene
Spletni portal

Vas zanima, kako izbrati ime domene, nad katerim čez leto ali dve ne boste razočarani? Bi radi izvedeli, katera bo prava domenska končnica za vaš novi projekt? Na spletnem portalu Registracija domene boste izvedeli vse o domenah!